İkinci Görev Dayatması Yapılamaz!

İkinci Görev Dayatması Yapılamaz!

Türk Tabipler Birliği’nden Kurum Hekimlerine İşyeri Hekimliği Görevlendirmesi Hakkında Açıklama

Türk Tabipler Birliği, kamu kurumlarında görevli hekimlerin, ikinci bir görev olarak işyeri hekimliği yapmalarına yönelik yapılan düzenlemeye ilişkin bir bilgilendirme yaptı. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun kamu kuruluşlarında uygulanmaması durumu son bulduktan sonra, bu hizmetin kurum hekimleri tarafından sağlanabilmesi için görevlendirmelere başlandığı öğrenildi.

Hekimlerin İkinci Görevi: İşyeri Hekimliği

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atları Kanunu’nun 12. maddesine göre, kamu kurumlarında yönetici olmayan hekimler, kendi çalışma saatleri dışında ve kurumlarının onayıyla aylık 30 saati geçmeyecek şekilde işyeri hekimliği yapabilirler. Bu düzenleme, hekimlerin kanunda belirtilen koşullara uyarak ek gelir sağlayabilecekleri bir alan sunmaktadır. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 87 ve 88. maddeleri, kamu kurumlarında çalışan devlet memurlarına ek görev verilmesine olanak tanımaktadır.

6331 sayılı kanunun 8/7 maddesine göre ise, “İşyeri hekimi” veya “iş güvenliği uzmanı” olmak için gerekli belgeleri taşıyan personel, belirli şartlar altında asli görevlerinin yanında başka kamu kurumlarında da görevlendirilebilecektir. Bu durumda, görev yaptığı her saat için ilave ödeme yapılacak ve bu ödeme damga vergisi dışında herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacaktır. Ancak, görevlendirmenin 80 saati aşmaması gerektiği de vurgulanmıştır.

İşyeri Hekimliği Görevlendirmelerinde Eşitlik ve Adalet Önemli

Bu düzenlemeye göre, kamu görevlisi hekim, kendi kurumunda muvafakati olmaksızın başka bir kamu kurumunda ise muvafakati alınarak görevlendirilebilecektir. Eğer aynı kurumda birden fazla işyeri hekimi bulunuyorsa, görevlendirme adaletli ve hakkaniyete uygun bir şekilde yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, işyeri hekimliği hizmetlerinin, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun şekilde planlanması ve yürütülmesi gerektiği de belirtilmiştir. İşyerinin tehlike sınıfına göre, belirli sayıda çalışanı olan yerlerde yeterli sayıda işyeri hekimi istihdam edilmesi zorunludur.

Görevlendirmelerde Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler

Türk Tabipler Birliği, işyeri hekimliği görevlerinin, kamu yararını gözeterek, tüm çalışanların haklarını dengeleyerek ve vicdani bir şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Ayrıca, hekimlerin asli görevlerinin yanında yürüttükleri işyeri hekimliği görevinde de yüksek kaliteli ve güvenli sağlık hizmeti sunulmasına öncelik verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

KAYIT OL

ÜYE GİRİŞİ

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

YENİ ŞİFRE

ÜYE GİRİŞİ

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.